حسین مسرّت

به نام کاتب هستی

سردبیر محترم وزین نامۀ آینۀ پژوهش ، با سپاس از اینکه حقیر را نیز در حلقۀ دوستان خود پذیرفته اید و قابل دانسته اید که نظر حقیر را هم بپذیرید ، ذیلاً پاسخ های کوتاه خود را می آورم :

1-تقریباً بیشتر شماره های آن .

2-نخست نقد و معرّفی کتاب ها بویژه کتاب هایی که در حوزۀ فرهنگ ، ادب ، تاریخ ، مرجع و کتابشناسی است و دوم ، معرّفی گزارشی و سوم شرح حال ها .

3-گفتگو با پژوهشگران بویژه کتابشناسان برجسته ، مرجع نگاران و مصحّحان نامور . هرچند نگارنده معتقد به تقلید نیست ، امّا می توان با بررسی نشریّات همانند در حوزۀ کاری آینۀ پژوهش ، مانند : آینۀ میراث ، بهارستان ، گزارش میراث ، جهان کتاب ، نشر دانش و . هم به یافته های جدید رسید و هم کاستی ها را دید .

4-بسیاری از اهل پژوهش ، آینۀ پژوهش را صرفاً یک نشریّۀ حوزوی می دانند که در مباحث دینی کار می کند تا نشریّه ای حاوی مباحث کتابداری و اطّلاع رسانی . از این نظر میزان بهره وران مجلّه را طیفی خاص که عمدتاً شامل طلّاب علوم دینی علاقمند به مباحث پژوهشی و کتابداری می شود ، در بر می گیرد ، که از این نظر می توان با توسع در حوزۀ فعّالیّت ، توزیع مجلّه و فعّالیّت در دیگر جنبه های پژوهشی ، بر میزان مخاطبان مجلّه افزود .

5-از جمله مباحثی که در ایران کمتر بدان بها داده می شود . چاپ کتابشناسی ها ، فهرست ها و کتاب های مرجع است که آن هم به دلیل استقبال کم خوانندگان است ، از این رو کمتر ناشری ، حتّی ناشران دولتی مایل به کار در این زمینه و چاپ این گونه آثار است . بدین دلیل نه ناشران مایل به سرمایه گذاری در این مورد هستند و نه محقّقان می توانند به چنین مهمّی که حاصلی جزء کم سو شدن چشم و پیر چشمی و خمیدگی قامت دارد ، دست یازند ، در حالی که همگان می دانند کتاب های مرجع ، کتابشناسی و فهرست ها جزء کتاب های بنیادی برای پژوهش است . از این رو آرزو داشتم که کاش مرکزی برای چاپ این گونه کتاب ها بنیان می شد ، تا در قبال این سرمایه گذاری ، بسیاری از پژوهشگران ترغیب به تهیّه و تدوین کتاب های مرجع می شدند .

دومین آرزو ، تجدید چاپ بسیاری از کتابشناسی ها ، فهرست ها و کتاب های مرجع است که سال هاست نایاب شده و به بهای گزافی در بازار کتاب به میرسد ، مانند فهرست نسخه های خطّی فارسی، تألیف استاد احمد منزوی ( چاپ ایران و چاپ پاکستان در 6 و 14 جلد ) کتاب ایرانشهر ، فهرست کتاب های چاپی تألیف زنده یاد خانبابا مشار و .

سومین آرزو ، ادامۀ تدوین و فهرست نگاری کتاب های خطّی ده ها کتابخانۀ عمومی ایران است که سال ها کسی به فکر فهرست نگاری آن نیست و آن هم به غیر از دو دلیل گفته شده یعنی کمبود پژوهشگر و فهرست نگار ( به دلیل نبود مراکز تربیّت فهرست نگار ) و عدم وجود ناشر کتاب های مرجع ، شامل نداشتن سرمایه برای فهرست نگاری ، تهیّه ، تدوین و چاپ فهرست نسخه های خطّی از سوی کتابخانه هاست .

بگذریم از اینکه برخی از کتابخانه ها با اینکه ، بودجۀ خوبی هم دارند ، امّا صاحب همّتی نیست که دلسوز این کار باشد .

نگاهی به تاریخ چاپ آخرین جلد فهرست نسخه های خطّی کتابخانه های ایران ، گویای این آسیب شدید فرهنگی است که باعث شده بسیاری از پژوهشگران از وجود چندین هزار جلد نسخۀ خطّی موجود در ایران ناآگاه باشند .

الف –کتابخانۀ دانشکدۀ ادبیّات دانشگاه تهران -1341 .

ب-کتابخانۀ مدرسۀ عالی سپهسالار ( شهید مطهّری ) -1357 .

ج-کتابخانۀ وزیری یزد-1358 .

د-کتابخانۀ مرکزی دانشگاه تهران -1364 .

ه-کتابخانۀ مجلس سنای سابق ( شورای اسلامی شماره 2 فعلی ) -1359 .

و- و غیره .

یعنی دربارۀ برخی کتابخانه ها ، 44 سال است ، اطّلاعی از فهرست های آن نیست .

 

* آینۀ پژوهش، ش100(1385): 125.

کتاب ,فهرست ,مرجع ,آینۀ ,کتابخانۀ ,پژوهش ,فهرست نگاری ,آینۀ پژوهش ,فهرست نسخه ,دانشگاه تهران ,فهرست نگار منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

Sina MonavariFar Official Web Site وب سایت رسمی مهندس مهدی نافیان علی احمد ولی زاده تی تک| سایت تفریحی فرش شویی درآمداینترنتی بکتاش دکور ارزان کده فیلتر شنی frp تم باران